Данія робить внесок у модернізацію мережі централізованого теплопостачання в Україні – перший проєкт буде впроваджено в м. Кременчук

Перший договір про надання гранту, передбачений Програмою фінансування сталої інфраструктури Даніда в Україні, підписаний з Кременчуком для модернізації частини мережі централізованого теплопостачання міста.

Модернізація мережі централізованого теплопостачання у Кременчуці покращить існуючу інфраструктуру та забезпечить сталість, енергоефективність та надійність системи. Проєкт забезпечить опаленням близько 25 тисяч мешканців мікрорайону Раківка, на який припадає 10% споживачів системи централізованого теплопостачання міста.

Датська Програма фінансування сталої інфраструктури Даніда (DSIF), що фінансується Міністерством закордонних справ Данії, надає кошти для некомерційних проєктів сталого розвитку в окремих країнах. Цей проєкт централізованого теплопостачання є першою інвестицією DSIF, яка буде надана українському місту.

«Це чудовий день для нордично-української співпраці, а також для громадян Кременчука. Однак, перш за все, це чудовий день для кліматичних дій. Це дуже практичний крок до стійкої та енергоефективної мережі централізованого теплопостачання. Це також продемонструє потенціал, який має розгалужена мережа систем централізованого теплопостачання України, як важливої частини її майбутньої енергетичної системи. Данія готова співпрацювати з Україною в цьому процесі в рамках українсько-данського енергетичного партнерства», – зазначив Оле Егберг Міккельсен, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії в Україні.

НЕФКО адмініструє грант через угоду про трастовий фонд з DSIF. На додаток до гранту від DSIF, проєкт у Кременчуці фінансується за рахунок позики, яку надала НЕФКО. Кременчук та НЕФКО співпрацюють з 2015 року в проведенні енергоефективної модернізації мережі вуличного освітлення в місті. НЕФКО допомогла місту розробити цей інвестиційний проєкт на основі техніко-економічного обґрунтування за фінансового забезпечення від DSIF.

Загальний обсяг інвестицій у проєкт складає 12,7 млн євро. Інвестиційний грант DSIF становить 4,45 млн євро, позика від НЕФКО – 6 млн євро, а власний внесок міста складе приблизно 2,25 млн євро. Крім того, DSIF також надасть 350 000 євро на технічну допомогу в рамках реалізації проєкту. Грантове фінансування буде сплачуватися безпосередньо підряднику, який став переможцем тендеру і обирався відповідно до Керівництва НЕФКО із закупівель.

«Ми щиро вдячні за можливість отримати перший грант від DSIF в Україні, а також кредит від НЕФКО, аби мати можливість вдосконалити нашу мережу централізованого теплопостачання за допомогою енергоефективних технологій та сталих джерел тепла. Однак, перш за все, ми дуже задоволені тим, що зможемо забезпечити теплопостачання наших громадян, які мешкають у районі Раківка, щойно проєкт буде реалізовано», – прокоментував Віталій Малецький, Міський голова міста Кременчука, під час церемонії підписання в Києві.

Серед багатьох системних удосконалень буде встановлено котел на біомасі потужністю 4 МВт, використовуючи наявні місцеві біоресурси. Очікується, що заплановані заходи та вдосконалення потужностей централізованого теплопостачання на близько 44 МВт матимуть значний позитивний вплив на клімат, що призведе до зниження обсягів споживання газу та, як результат, зменшення викидів вуглекислого газу на понад 10500 тон.

«Ми раді, що маємо можливість посприяти наданню першого серед кількох грантів DSIF в Україні. Цей успіх став можливим завдяки рішучій і тривалій відданості та залученню фахівців міста Кременчука спільно з DSIF. НЕФКО з нетерпінням чекає на запуск проєкту, що врешті-решт призведе до поліпшення фінансових та екологічних показників системи централізованого теплопостачання в Кременчуці», – сказав Бо Ніхус, Інвестиційний директор НЕФКО.

Факт проекту цієї нової інвестиції в централізоване опалення можна завантажити тут.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь:

Bo Nyhus, Investment Director, Nefco
+358 10 6180 665, bo.nyhus@nefco.fi

Annemette Ditlevsen, Investment Director, DSIF
+45 41 38 12 41, amd@ifu.dk

Ruslan Protsenko, Deputy Mayor of Kremenchuk city
+38 067 317 95 85, 3179585@ukr.net

Про DSIF

Програма фінансування сталої інфраструктури Даніда (DSIF – Danida Sustainable Infrastructure Finance) пропонує субсидійовані позики для проєктів сталої інфраструктури в країнах, що розвиваються, з доходом на душу населення меншим за 3995 доларів США (2020) на основі стратегій розвитку держави. Проєкти повинні сприяти сталому розвитку в країні, де надаються фінансові ресурси, відповідно до Цілей сталого розвитку ООН. Типовий кредит має термін погашення 10 років і видається в доларах США або євро. Детальніше читайте.

На фото зліва направо: Юрій Тарасенко, радник з економічних питань, Юрій Шаповалов, народний депутат України, Віталій Малецькій, міський голова міста Кременчука, Генадій Руденко, радник з енергетичних питань.


Subscribe to our newsletter

Our digital newsletter is being published 4-6 times a year. To stay updated on our projects and activities, sign up here.